Welcome
Dobro dosli
na Forum studenata <b>departmana Pancevo</b>, Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru.

molba za kolege sa druge godine

Zapisite ispitna pitanja, seminaske, predavanja, kolokvijume, diskutujte...

molba za kolege sa druge godine

Postby miss:M on Sun Oct 05, 2008 8:57 am

Mozda sam ja malo i dosadna ali ne vidim da mi se iko obraca pod temom Pitanje, pa moram da vidim hoce li se neko javiti na ovu temu. Upisala sam se na studije engleskog jezika, radim, zivim kod Backe Palanke, sto znaci dosta daleko od Panceva. Rekli su mi u stidentskoj sluzbi da se snalazim sto se tice knjiga, ucenja i tako to, pa evo pokusavam da se snadjem. Meni je ovo zaista sve novo, ali zelela bih da uspem, pa ako me neko od vas moze uputiti sta i kako i na koji nacin, jer ste vi ipak prosli sve ovo. mozete li mi MOLIM vas objasniti malo kako to da se SNADJEM
hvala vam unapred
miss:M

Postby oopsy_daisy on Sun Oct 05, 2008 10:22 am

uciti uciti i samo uciti =))) salim se, samo budi u kontaktu sa kolegama iz grupe i gledaj de se pojavis na kolokvijumima i da das sto vise ispita tako ili u vecim roovima kao sto su januar i jun jer je tad svuda kriterijum malo blazi...najgori su septembar i oktobar...svi su odmorni da te maltreiraju =)))
oopsy_daisy

Postby doktor on Mon Oct 06, 2008 3:58 pm

moj savet ti je ako vec dolazis, i ako si na 50 % predavanja, da sedis u prvim klupama, malo se i javljaj kod prof. malo ih zapitkuj, interesuj se kao za njih posle predavanja, i zapamticete, a onda za ispit naravno i malo uci, a oni cew ti pomoci tamo, pa i dati vecu ocenu, to ti je neki fazon uvlacenja
doktor

Postby Shejla on Mon Oct 06, 2008 5:25 pm

:arrow: Portudi se da dodjes do profesora Čajke, kao i do asostenta Slobodana Stambolića i pitaj ih za knjige i gradivo.
:arrow: U smislu: koje knjige, koji tekstovi, okvirno datume obaveza...
:arrow: Portudi se da stupis u kontakt sa kolegama sa smera.
:arrow: Potrudi se da ti posalju preko ovog Foruma ili e-maila, informacije koje ce ti pomoci da budes u toku
se predavanjam i vežbama. Bilo bi super da ti salju informacije preko Foruma, jer pretpostavljam da nisi jedina koja se
nalazi u toj situaciji.
:arrow: Potrudi se da obavezno izlaziš na kolokvijume i pišeš seminarske.

:!: I nemoj da te hvata panika, vec polako idi korak po korak.

e da...nisi dosadna!
-------------------------------------------------------
If you can’t win, change the rules.
If you can’t change the rules, then ignore them.
Shejla
Site Admin

Postby miss:M on Mon Oct 06, 2008 8:02 pm

hvala vam ljudi, bas ste zlatni! evo vec sam pocela da se uvlacim, salim se. ali ne mogu da vam opisem koliko mi znaci ova vasa podrska, jer sam se u subotu osecala prilicno ocajno videvsi koliko sam sama u svemu, nemam predstavu o studiranju uopste jer tek pocinjem, a sve sto su mi rekli jeste SNALAZI SE! i to me je malo razocaralo, ne znam sto je tesko dati neku informaciju, jer je receno kako ide to po bolonji tj da na predavanjima treba da se bude, i ja bih zaista volela vise od svega da mogu da prisustvujem, ali kad mi je to neizvodljivo, naravno trudicu se ja da kad god to mogu da i dodjem i da uradim sve sto mogu. hvala vam stvarno iz srca, zaista mi mnogo znaci da postoje ljudi, kolege koji zele da pomognu. meni je ova podrska zaista potrebna, jer kao sto sam i ranije pomenula bila sam ispunjena strahom od nepoznatog, ali sada mi biva vec malo lakse. hocu trudicu se.
pozdrav!!!

Postby smile on Tue Oct 14, 2008 10:12 am

Iz svega sto si rekla vidim da si preplasena ali to je uvek tako kad se suocavas sa necim novim, narocito kad ti fale informacije. Nemoj da brines, nema razloga. Kolokvujume NE PROPUSTAJ. Mnoge ispite ces poloziti preko kolokvijuma sto znaci da ces gradivo polagati po delovima i uglavnom ces tacno znati sta da spremis. Zato je neophodno da si u kontaktu sa onima sa tvoje godine sto mozes i preko neta. Ako ti bilo sta treba samo nastavi da pitas na forumu. Puno uspeha i samo hrabro i bez panike!
smile

Postby miss:M on Thu Oct 16, 2008 10:11 pm

Hvala i tebi Smile,
jos uvek sam ja u nekoj vrsti frke. bila sam na predavanjima ponedeljak, utorak i sredu i bilo mi je lepo, ali vidim koliko ce biti komplikovano to sto ja ne mogu da budem na tim predavanjima, jer postoje stvari koje i ne mozes bas sam da ucis kao sto je fonetika ili italijanski jezik sa kojim se susrecem prvi put. Zelim da krenem da ucim ali nisam sigurna jos kako to ide u smislu da li mogu da ucim sve odjednom a ne bih htela da zaostajem ni sa jednim predmetom, a zamolila bih i kolege sa druge godine koji su ovo vec prosli ili sa trece, svejedno, da me malo posavetuju i opisu kako to ide i sto se tice engleske knjizevnosti koje sve knjige ce trebati da se procitaju i gde se to moze nabaviti, a ako imaju i secaju se pitanja nekih ispita takodje bi vam mi svi bili zahvalni. pozdrav i hvala jos jednom sto cinite da se ne osecam samom u tom svemiru univerzitetskom.

Postby miss:M on Fri Oct 17, 2008 5:43 pm

DA LI NEKO MOZE DA MI KAZE KOJU KNJIGU JE KORISTIO ZA TEORIJU KNJIZEVNOSTI. JA SAM ISKOPIRALA REORIJU KNJIZEVNOSTI IVE TARTALJA A PROFESOR JE REKAO DA JE TO SAMO NESTO NAJOSNOVNIJE PA ME INTERESUJE DA LI STE VI UCILI I POLOZILI IZ TE KNJIGE ILI POSTOJI NEKA DRUGA I DA LI NEKO IMA NEKA PITANJA IZ TOG PREDMETA DA ZNAM OD PRILIKE KAKO DA UCIM JER NA PREDAVANJIMA NARAVNO NE MOGU DA BUDEM PA MI JE POTREBAN SAVET ISKUSNIH
HVALA NAJLEPSE

Postby Hrotgar on Sat Oct 18, 2008 10:50 pm

Дефинитивно Тартаља.
Уз ову књигу он стално помиње и своје дело, ''Поетика (или беше Стилистика? :oops: ) Златног руна'', па још и неки детаљи са предавања... Али највећи део питања на колоквијумима и испитима је из горепоменуте мале, зелене књижице... Осим ако прочита ово, па се заинати! :lol:
Hrotgar

Postby miss:M on Wed Oct 29, 2008 2:39 pm

Da li bi neko od starijih kolega bio ljubazan da mi kaze koje su sve lektire potrebne za prvu godinu i kako izgleda taj ispit iz knjizevnosti, a ako imate informacije i pitanja iz nekih drugih predmeta iz prve godine dobro mi doslo.
hvala vam unapred

Postby Hrotgar on Wed Oct 29, 2008 7:16 pm

Могу да ти кажем да се у септембарском року испит састојао само од писменог задатка. Договори се пре тога о изради семинарског.
Дела за читање- па, има доста тога, људи тврде да су положили прочитавши само неколико најбитнијих дела (а остало су учили из критика)- ја нисам присталица учења на суво, па сам се трудио да што више дела упознам из прве руке. Сад ће списак:
WHEREVER God erects a house of prayer,
The Devil always builds a chapel there:
And 'twill be found upon examination,
The latter has the largest congregation...
Hrotgar

Postby Hrotgar on Wed Oct 29, 2008 7:29 pm

Беовулф
Чосер- ''Кантерберијске приче''
Шекспир-''Отело'', ''Хамлет'', ''Макбет'', ''Краљ Лир'' + нека од комедија (препоручујем ''Истом мером'', ''Сан летње ноћи'' или ''Како вам драго'')
Милтон- ''Изгубљени рај'' (понеки битан део, да се не лажемо)
Мор- ''Утопија'' (исто тако)
Доста има поезије у којој, ако си склона читању таквих ствари, можеш уживати- да не набрајам, погледај списак код Пухала, па скини са интернета оно што ти делује занимљиво- ја, нпр, нисам могао замислити да се изјашњавам о распусним каваљеристима док не ишчитам њихово писаније и видим у чему се огледа та њихова славна порочност (ништа нарочито скаредно, веруј ми).
Ипак, Њу Ејџ је доба површности, па не сумњам у то да ће многима бити потпуно прихватљиво да понесу диплому професора енглеског језзика и књижевности, а да не прочитају више од пар Дикенсовимх романа. Све се може, техника ће ти помоћи и да изврдаш којешта, почев од учења за испите до писања радова.
Смрт вештачкој интелигенцији- дајте гушчија пера! :evil:
Hrotgar

Postby miss:M on Fri Oct 31, 2008 8:21 am

Hvala Hrotgar,
nisi nigde spomenuo Jane Austin a mislim da sam cula da ce biti i ona u toj lektiri. Znaci pise se i seminarski i polaze se pismeno ili usmeno? :shock:

Postby Hrotgar on Sat Nov 01, 2008 12:51 am

Џејн Остин се ради на другој години, тако да не треба да журиш са њом.
Што се полагања тиче, у мом року било је само писмено. Кажу да је и у јуну (а и пре тога) било исто.
За семинарски- договори се са професорком. Није ни то баш хитно.
Hrotgar

Postby Sanja_M on Sun Nov 16, 2008 1:35 am

"Sa profesorkom"...hahhahahahaha
Mislis asistentkinjom ili sam ja propustila momenat kada se Loncarka vratila.
E,sad ovaj deo je za "miss"... Nema potrebe da se plasis jer su i ti profesori isto ljudi(kakvim god ti se cinili). Tvoj posao je da naucis i poslusaj kolegu-potrudi se da procitas dela jer ti daju mnogo bolji uvid u unutrasnju tematiku,a i ono sto je bitno na ispitu jeste da izneses pored trazene materije i sopstveno misljenje,ali dobro argumentovano. Desavalo se da ljudi napisu sve sto pise i u udzbenicima, :D koji god da koristis,pa ipak padnu ispit jer profesorka ne moze da podnese sturo nauceno gradivo bez imalo posvecivanja, s cim se i slazem jer ipak je to knjizevnost.
Sanja_M

Next

Return to Englezi pisu o ...